Վիվալդիի օպերաների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Իտալացի երգահան Անտոնիո Վիվալդին իր նամակներից մեկում նշում էր, որ գրել է 94 օպերա։ Ներկա դրությամբ նրա անունով մեզ հայտնի է շուրջ 50 օպերա, որից ամբողջովին կամ մասնակի պահպանվել է միայն շուրջ 20-ի երաժշտությունը։

Վիվալդիի բոլոր օպերաները առաջին բեմադրման ժամանակ ներկայացվում էին որպես «երաժշտական դրամաներ» (dramma per musica), ինչը մոտավորապես համապատասխանում է «օպերա սերիա» (opera seria) ժանրին։

Բանալի ։
երաժշտությունն ամբողջովին կորսված է
երաժշտությունը պահպանվել է ամբողջությամբ կամ մասնակի
RV Անուն Լիբրետտո Առաջին ներկայացման թվականը Տեղը, թատրոնը Նշումներ
729 Օտոնը ամառանոցում (Ottone in villa) Դոմենիկո Լալլի Մայիս 1713 թ. Վիչենցա, Teatro di Piazza  
727 Օրլանդոն խելագարված (Orlando finto pazzo) Գրացիո Բրաչիոլի Նոյեմբեր 1714 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
724 Ներոնը՝ Կեսար (Nerone fatto Cesare) Մաթեո Նորիս (Matteo Noris) 1715 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo պաստիչո (Francesco Gasparini, Giuseppe Maria Orlandini, Carlo Francesco Pollarolo, Vivaldi)
706 Սիրո կողմից հաղթված խաբեությունը (La costanza trionfante degl'amori e de gl'odii) Անտոնիո Մարկի 1716 Վենետիկ, Teatro San Moisè 1718 թ. վերաբեմադրվել է որպես Արտաբան, Պարթևաստանի արքա (RV 701), այնուհետև որպես Դորիքլեա (RV 708) in 1732
700 Արսիլդա, Պոլտոսի թագուհի (Arsilda, regina di Ponto) Դոմենիկո Լալի 1716 հոկտեմբերի 27 կամ 28 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
719 Դարիոսի թագադրությունը (L'incoronazione di Dario) Ադրիանո Մորսելլի 1717 թ. հունվարի 23 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
737 Տիտեբերգե (Tieteberga) Անտոնիո Մարիա Լուկինի 1717 թ. հոկտեմբերի 16 Վենետիկ, Teatro San Moisè  
Anh 58 Հաղթված հաղթանակը (Il vinto trionfante del vincitore) Անտոնիո Մարկի 1717 թ. աշուն Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo պաստիչո, հավանաբար որոշ երաժշտությունը գրված է Վիվալդիի կողմից
701 Արտաբան, Պարթևաստանի արքա (Artabano, re dei Parti) Անտոնիո Մարկի 1718 Վենետիկ, Teatro San Moisè La costanza trionfante (RV 706) վերամշակում
699 Արմիդեն եգիպտական ռազմական ճամբարում (Armida al campo d'Egitto) Ջովաննի Պալացցի 1718 Վենետիկ, Teatro San Moisè. 1720թ. վերամշակվել է որպես Gl’inganni per vendetta (RV 720)
732 Սկանդերբեգ (Scanderbeg) Antonio Salvi 1718 թ. հունիսի 22 Ֆլորենցիա, Teatro della Pergola  
736 Տեուցոնե (Teuzzone) Ապոստոլո Զենո 1718 թ. դեկտեմբերի 28 Մանտուա, Teatro Arciducale  
738 Տիտոս Մանլիոս (Tito Manlio) Մաթեո Նորիս 1719 Մանտուա, Teatro Arciducale  
778 Տիտոս Մանլիոս (Tito Manlio) Մաթեո Նորիս 1720 Rome, Teatro della Pace պաստիչչո. Վիվալդիի գրչին է պատկանում միայն III գործողությունը
704 Կանդաչե, կամ Իսկական ընկերներ (La Candace, o siano Li veri amici) Ֆրանչեսկո Սիլվանի և Դոմենիկո Լալլի 1720 Մանտուա, Teatro Arciducale  
720 Վրեժխնդրության խաբկանքները (Gl’inganni per vendetta) Ջովաննի Պալացցի կամ Դոմենիկո Լալլի (Giovanni Palazzi or Domenico Lalli) 1720 Վիչենցա, Teatro delle Grazie[1][2] Armida al campo d’Egitto (RV 699) վերամշակում
739 Ճշմարտությունը փորձության մեջ (La verità in cimento) Ջովաննի Պալացցի 1720 թ. հոկտեմբերի 26 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
715 Փիլիպոս, Մակեդոնիայի արքա (Filippo re di Macedonia) Դոմենիկո Լալլի 1720 թ. դեկտեմբերի 27 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo pasticcio
734 Սիլվիա (La Silvia) Էնրիկո Բիսսարի (Enrico Bissari) 1721 թ. օգոստոսի 28 Միլան, Reggio Ducale  
710 Հերակլեսը Թերմոդոնտում (Ercole su'l Termodonte) Ջակոմո Ֆրանչեսկո Բուսսանի (Giacomo Francesco Bussani) 1723 թ. հունվար Հռոմ, Teatro Capranica
717 Հուստինոս (Giustino) Նիկոլո Բերեգան (Nicolò Beregan / Pietro Pariati) 1724 թ. կառնավալ Հռոմ, Teatro Capranica  
740 Տիգրան (La virtù trionfante dell’amore, e dell’odio, overo Il Tigrane) Ֆրանչեսկո Սիլվանի (Francesco Silvani) 1724 թ. կառնավալ Հռոմ, Teatro Capranica պաստիչչո (Վիվալդիի գրչին է պատկանում միայն II-րդ գործողությունը)
721 L’inganno trionfante in amore Matteo Noris 1725 թ. աշուն Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
707 Cunegonda Ագոստինո Պիովենե 1726 թ. հունվարի 29 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
712 La fede tradita e vendicata Ֆրանչեսկո Սիլվանի 1726 թ. փետրվարի 16 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
Anh 55 La tirannia castigata Ֆրանչեսկո Սիլվանի 1726 թ. կարնավալ Պրահա, Sporck Theater  
709 Դորիլլեեն Տեմպեում (Dorilla in Tempe) Antonio Maria Lucchini 1726 թ. նոյեմբերի 9 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo pasticcio
722 Իպերմեստրե (Ipermestra) Անտոնիո Սալվի 1727 թ. հունվարի 25 Վենետիկ, Teatro della Pergola  
711 Ֆարնաչե (Farnace) Antonio Maria Lucchini 1727 թ. փետրվարի 10 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
735 Սիրոե, Պարսկաստանի արքա Մետաստազիո 1727 թ. մայիսի 23 Reggio Emilia, Teatro Pubblico  
728 Օրլանդոն խելագրված (Orlando furioso) Գրացիո Բրաիչոլի (Grazio Braccioli) 1727 թ. աշուն Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
730 Ռոսիլենեն Օրոնթեսի մոտ (Rosilena ed Oronta) Ջովաննի Պալացցի (Giovanni Palazzi) 1728 թ. կառնավալ Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
702 Աթենաիդե (L'Atenaide) Ապոստոլո Զենո (Apostolo Zeno) 1728 թ. դեկտեմբերի 29 Ֆլորենցիա, Teatro della Pergola  
697 Արգիպպո (Argippo) Դոմենիկո Լալլի (Domenico Lalli) 1730 թ. աշուն Պրահա, Sporck Theater seven arias were rediscovered in Regensburg by Ondrej Macek
696 Ալվիդա, գոթերի թագուհի (Alvilda, regina de' Goti) Ջուլիո Սեզարե Կոռադի (Giulio Cesare Corradi) 1731 թ. գարուն Պրահա, Sporck Theater only some arias by Vivaldi, probably from other operas
733 Շամիրամ (Semiramide) Ֆրանչեսկո Սիլվանի և Դոմենիկո Լալլի (Francesco Silvani and Domenico Lalli) 1731թ. կառնավալ Մանտուա, Teatro Arciducale  
714 Հավատարիմ հավերժահարս (La fida ninfa) Francesco Scipione Carnival 1732 Վերոնա, Teatro Filarmonico  
708 Doriclea Antonio Marchi 1732 Prague, Sporck Theater reworking of La costanza trionfante (RV 706)
723 Motezuma Girolamo Alvise Giusti 14 November 1733 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
725 L'Olimpiade Metastasio 17 February 1734 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
695 L’Adelaide Antonio Salvi Carnival 1735 Վերոնա, Teatro Filarmonico  
703 Թամերլան (Բայազետ) Ագոստինո Պիովենե 1735 թ. Բարիկենդան (Carnival) Վերոնա, Teatro Filarmonico pasticcio
718 Գրիզելդա (Griselda) Apostolo Zeno / Carlo Goldoni 18 May 1735 Վենետիկ, Teatro San Samuele, 18 May 1735  
698 Արիստիդես (Aristide) Carlo Goldoni 1735 թ. աշուն Վենետիկ, Teatro San Samuele  
716 Ginevra principessa di Scozia Antonio Salvi 17 January 1736 Ֆլորենցիա, Teatro della Pergola  
705 Կատոնը Ուտիկեում (Catone in Utica) Metastasio 26 May 1737 Վերոնա, Teatro Filarmonico  
726 Մեսենիայի բախտագուշակը (L’oracolo in Messenia) Apostolo Zeno 30 December 1737 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  
777 Il giorno felice ? 1737 Վենետիկ  
731 Ռոզմիրա (Rosmira կամ Rosmira fedele) Silvio Stampiglia 27 January 1738 Venice, Teatro Sant’Angelo pasticcio arranged by Vivaldi of music by Hasse, Pergolesi, Handel, etc.)
713 Ֆերասպե (Feraspe) Francesco Silvani 1739 Վենետիկ, Teatro Sant’Angelo  

Ծանոթագրություններ[խմբագրել]