Ռեգբի 15-ի մրցաշարերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այստեղ բերված է Ռեգբի 15-ի առավել հայտնի մրցաշարերի ցանկը որոնք այս պահի դրությամբ անց են կացվում։ Այս ցանկում ընդգրկված են ինչպես միջազգային այնպես էլ ազգային թիմային, ակումբային, ինչպես նաև պրովինցյալ միցաշարերը։

Միջազգային մրցաշարեր[խմբագրել]

Անվանում Մասնակիցներ Առաջին խաղը Վերջին խաղը Հաճախականություն Նշումներ
Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն Նախորդ առաջնության 12 լավագույն հավաքականները (լավագույն 3-ը ամեն խմբից) և որակավորման արդյունքով 8 ազգերի հավաքականները։ 1987-ի Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 2007-ի Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 4 տարին մեկ անգամ
Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն Լավագույն 12 կանանց ազգային հավաքականները 1991-ի Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 2006-ի Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 4 տարին մեկ անգամ
Վեց Ազգերի Առաջնություն Անգլիա, Ֆրանսիա, Իռլանդիա, Իտալիա, Շոտլանդիա, Ուեյլզ 1883 2010-ի Վեց Ազգերի Առաջնություն Ամենամյա Սկզբնական անվանումը - Home Nations Առաջնություն։ 1910-ին Ֆրանսիայի մրցաշարին միանալուց հետո Հինգ Ազգերի Առաջնություն իսկ 2000-ին Իտալիայի միացումից հետո Վեց Ազգերի Առաջնություն։
Կանանց Վեց Ազգերի Առաջնություն Անգլիա, Ֆրանսիա, Իռլանդիա, Իտալիա, Շոտլանդիա, Ուեյլզ 1996 2009 Ամենամյա
Երեք Ազգերի սերիա Ավստրալիա, Նոր Զելանդիա, Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետություն 1996-ի Երեք Ազգերի սերիա 2009-ի Երեք Ազգերի սերիա Ամենամյա Արգենտինան կմիանա սերիային 2012 թվականից
Կանադաի Գավաթ Կանադա և երեք այլ հրավիրված թիմեր։ 1993-ի Կանադաի Գավաթ 2005-ի Կանադաի Գավաթ Մոտավոր երկու տարին մեկ անգամ Կանանց միջազգային մրցաշար ընդգրկող ԱՄՆ-ի, Նոր Զելանդիայի և/կամ Անգլիայի ազգային հավաքականները։
Չերչիլի Գավաթ Կանադա, Անգլիական Սաքսոններ, ԱՄՆ և 3 հրավիրված հավաքականներ։ 2003 2009-ի Չերչիլի Գավաթ Ամենամյա
FIRA Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն Ավելի քան 16 եվրոպական ազգային հավաքականներ 1988-ի Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն 2008-ի Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն Ամենամյա
Եվրոպական Ազգերի Գավաթ 36 եվրոպական ազգային հավաքականներ 2000 2009 Ամենամյա Խաղարկվում է երկու տարվա ընթացքում տան և ելքային խաղերի մինունքով բաժանված 3 դիվիզիոնների և ճյուղերի։ Դիվիզիոն ճյուղերը ունեն 7 մրցույթային մակարդակներ promotion-ով և relegation-ով.
Խաղաղ Օվկիանոսի Ազգերի Գավաթ Ավստրալիա, Ֆիջի, Ճապոնիա, Նոր Զելանդիայի պատանեկան հավաքական, Սամոա, Տոնգա 2006-ի IRB Խաղաղ Օվկիանոսի 5 Ազգերի Գավաթ 2009-ի IRB Խաղաղ Օվկիանոսի Ազգերի Գավաթ Ամենամյա Սկզբնական տարբերակով Խաղաղ Օվկիանոսի 5 Ազգերի Գավաթ - փոխարինված Խաղաղ Օվկիանոսի Երեք Ազգերի Գավաթով
IRB Ազգերի Գավաթ Արգենտինա Ա, Իտալիա Ա, Նամիբիա, Վրաստան, Ռումինիա, Հարավ-Աֆրիկյան Հանրապետության 2-րդ ազգային հավաքական 2006 2009-ի IRB Ազգերի Գավաթ Ամենամյա
Ասիական 5 Ազգերի սերիա Ասիական լավագույն հինգ ներկայացուցիչները 2008-ի Ասիական 5 Ազգերի սերիա 2009-ի Ասիական 5 Ազգերի սերիա Ամենամյա
  • Չորս Ազգերի Գավաթ — Բելգիա, Իսպանիա, Ուեյլզի ակումբային XV, Ֆրանսիայի սիրողական հավաքականը
  • PARA Համա–Ամերիկյան Առաջնություն — Ուրուգվայ, Կանադա, ԱՄՆ և Արգենտինա
  • Հարավ-Ամերիկյան Ռեգբիի Առաջնություն
  • Super Cup — Կանադա, Ճապոնիա, Ռուսաստան և ԱՄՆ (նախկին անվանումը Super Powers Cup)
  • Կանանց միջազգային ռեգբի
  • Մինչև 19 տարոկանների Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն — Ամբողջ աշխարհը (չի անցկացվում)
  • IRB Մինչև-21 տարոկանների Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն — Ամբողջ աշխարհը (չի անցկացվում)
  • IRB Մանկապատանեկան Աշխարհի Առաջնություն — Մինչև 19 և 21 տարեկանների աշխարհի առաջնությունների առաջին միացումը 2008-ից սկսած
  • IRB Մանկապատանեկան գավաթ — Մինչև 20 տարեկանների մրցաշար
  • Աշնանային Միջազգային Մրցաշար — Հյուսիսային կիսագնդում նոյեմբեր ամսին անց կացվող տեստային հանդիպումների անվանում։
  • Աֆրիկայի գավաթ — Աֆրիկյան երկրների գլխավոր մրցաշարը։
  • CAR Super 16 — Աֆրիկյան ազգերի երկրորդ մրցաշար։

Ակումբային և պրովինցիալ մրցաշարեր[խմբագրել]

Միջազգային[խմբագրել]

  • Super 14 — Ավստրալիայի, Նոր Զելանդիայի և Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետության ակումբնե (նախկինում Super 12)

Աֆրիկա[խմբագրել]

  • Currie Գավաթ — Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետության առաջնություն
  • Vodacom Cup

Ամերիկա[խմբագրել]

  • Americas Rugby Առաջնություն – Չորս Կանադական ակումբներ, Արգենտինական Jaguars, և USA Select XV
    • Հյուսիս-Ամերիկյան 4 - Ամերիկաի Ռեգբիի Առաջնության նախկին տարբերակը կազմված ԱՄՆ–ի և Կանադաի ակումբներից
  • Rugby Canada Super League
  • Nacional de Clubes - Արգենտինայի ակումբային մրցաշար
  • Campeonato Brasileiro de Rugby - Բրազիլիայի ակումբային մրցաշար
  • Rugby Super League - ԱՄՆ–ի ակումբային մրցաշար
  • Club Championship - Ուրուգվայի ակումբային մրցաշար

Ասիա[խմբագրել]

  • Top League - Ճապոնական ակումբներ
  • Microsoft Cup

Եվրոպա[խմբագրել]

  • Heineken Cup — Եվրոպական ակումբներ
  • European Challenge Cup և European Shield — Եվրոպական ակումբներ

Անգլիա[խմբագրել]

  • Guinness Premiership
  • RFU Առաջնություն
  • Ազգային Լիգա 1
  • Ազգային Լիգա 2 Հյուսիս
  • Ազգային Լիգա 2 Հարավ
  • Հյուսիսային դիվիզիոն
  • Հյուսիս-արևմտյան

Ֆրանսիա[խմբագրել]

  • Top 14 — Ֆրանսիական ակումբներ
  • Rugby Pro D2
  • Fédérale 1
  • Fédérale 2
  • Fédérale 3
  • Challenge Yves du Manoir
  • Coupe de l'Espérance
  • Coupe de France

Home Ազգեր[խմբագրել]

  • Magners League — Իռլանդիայի, Շոտլանդիայի և Ուեյլզի պրովինցիալ/ռեգիոնալ ակումբներ։2010-11 մրցաշրջանում փորցնական կմիանան նաև 2 Իտալական ակումբ։
  • Anglo-Welsh Cup — Անգլիայի և Ուեյլզի ակումբային knock-out մրցաշար
  • British and Irish Cup — Անգլիայի, Ուեյլզի, Իռլանդիայի և Շոտլանդիայի երկրորդ աստիճանի առաջնության ակումբային մրցաշար 2009 թվականից։

Իռլանդիա[խմբագրել]

  • Իռլանդական Լիգա (AIL/AIB League) — Իռլանդական 32 ակումբներ

Իտալիա[խմբագրել]

  • Super 10 (Իտալական լիգա) — Իտալական ակումբներ

Ռումինիա[խմբագրել]

  • Ռումինիայի Ռեգբիի Առաջնություն

Ռուսաստան[խմբագրել]

  • Պրոֆեսիոնալ Ռեգբիի Լիգա - Ռուսաստանի ակումբային մրցաշար

Իսպանիա[խմբագրել]

División de Honor

Օվկիանիա[խմբագրել]

  • Pacific Rugby Cup - Ֆիջիի, Տոնգաի և Սամոաի ակումբներ

Ավստրալիա[խմբագրել]

  • Ավստրալիայի Ռեգբիի Առաջնություն - Միակ առաջնությունը 2007-ին
  • Ավստրալական Պրովինցիալ Առաջնություն - Մրցաշրջանից անկախ մրցաշար Ավստրալիայի Super 14 ակումբների մասնակցությամբ
  • Shute Shield - Սիդնեյի և NSW-ի ակումբային մրցաշար
  • Tooheys New Cup - Սիդնեյի ակումբային մրցաշար
  • New South Wales Suburban Rugby Union - ցածր լիգայի ակումբային առաջնություն Սիդնեյում։ Աշխարհի ամենամեծ ներքաղաքային մրցաշարը։
  • Queensland Premier Rugby - Queensland-ի ակումբային առաջնություն

Ֆիջի[խմբագրել]

  • Colonial Cup — Ֆիջիի ակումբային մրցաշար
  • Sukuna Bowl — Ֆիջիի ոստիկանության և բանակային թիմեր
  • Sanyo Cup — Ֆիջիի տեղական մրցաշար որն անց է կացվում 12 տեղամասերում

Նոր Զելանդիա[խմբագրել]

  • Air New Zealand Cup — Նոր Զելանդական պրոֆեսիոնալ պրովինցիալ մրցաշար
  • Heartland Առաջնություն — Նոր Զելանդական սիրողական մրցաշար
  • Ranfurly Shield — Նոր Զելանդական պրովինցիալ գավաթ